Hur man reser till och inom Lund

Vi som turistbyrå vill förstås att det ska vara enkelt för besökare att resa hit till Lund. På den här sidan finns därför det mesta samlat som du behöver veta om att resa hit oberoende av om du kommer med flyg, tåg eller bil. På så sätt hoppas vi det blir enklare för dig när du slipper leta upp den informationen själv.

Lunds medeltida stadskärna är liten och mysig med korta gångavstånd. Det tar bara omkring 15-20 minuter att promenera tvärs genom stadskärnan. Det gör dock att antalet parkeringsplatser i centrum är begränsat, så det generella rådet är att undvika att köra bil i centrala Lund. Om du kommer med bil så hittar du information om vilka parkeringsplatser vi rekommenderar längre ner på den här sidan.

[Lunds stationshus] Stationshuset från 1859 vid Lunds järnvägsstation.

Taxi

Taxi finns vid Lunds järnvägsstation på både västra och östra sidan av stationens huvudbyggnad. För att resa till inrikesflygplatsen för Lund och Malmö, Malmö Sturups flygplats, så måste man åka med taxi eftersom det inte längre finns någon flygbuss dit. Observera att det råder fri prissättning för taxi i Sverige. Fråga därför om priset i förväg eller förboka taxi i telefonen. Flera taxibolag erbjuder fast pris för resor till såväl Malmö Sturups flygplats som till Köpenhamn Kastrups flygplats.

Hyra cykel i Lund

Flera av de besöksupplevelser vi informerar om i våra besöksguider är cykelutflykter. Några av hotellen i Lund har cyklar som deras gäster kan låna, eller så kan man hyra någon av Lunds publika lånecyklar från Lundahoj eller hyra en cykel hos Fridhems cykelaffär.

Tågtrafik och lokaltrafik

Lunds järnvägsstation är Sveriges tredje mest trafikerade efter Stockholm och Göteborg. Det finns biljettautomater för såväl fjärrtågtrafik som lokaltrafik på stationen, men enklast är det att köpa biljetter i en app i mobiltelefonen där man betalar med sitt betal- eller kreditkort. Mer information om fjärrtågtrafik hittar man på SJ:s webbplats och information om lokaltrafiken finns på Skånetrafikens webbplats.

[Lunds järnvägsstation] Lunds järnvägsstation.

[Bild] Skånetrafikens app. Skånetrafikens app använder man för att köpa biljetter till lokaltrafik som lokal- och regionaltåg, och för den lokala busstrafiken. Den är enkel att använda och visar informationen på engelska om mobiltelefonen använder något annat språk än svenska. Man betalar med sitt betalkort direkt i appen. Det är också i den appen man enklast köper biljetter för att resa med Öresundståg till och från Köpenhamn Kastrups flygplats.

Här finns Skånetrafikens app för Android och för iPhone.

24-timmarsbiljett är ofta ett bra val

En 24-timmarsbiljett kostar lika mycket som två enkelbiljetter och gör att man får resa så många gånger man vill under 24 timmar inom den zon som biljetten gäller för. Man kan även hoppa av och hoppa på längs med vägen så många gånger man vill. I Skånetrafikens app finns det en karta som man kan klicka på där man väljer biljett, som visar vilka zoner biljetten gäller för.

Om du kommer med flyg

Det finns två flygplatser i närheten av Lund. Dels Köpenhamn Kastrups flygplats som är Nordens största internationella flygplats. Dels Malmö Sturups flygplats som är inrikes- och charterflygplatsen för Lund och Malmö.

Malmö Sturups flygplats

Malmö Sturups flygplats är inrikes- och charterflygplatsen för Lund och Malmö. Det finns inte tåg eller buss till Sturup, det går bara flygbuss från Malmö, så för att komma dit måste man åka taxi vilket tar omkring 35 minuter. Observera att det råder fri prissättning för taxi i Sverige. Fråga därför om priset i förväg eller förboka taxi i telefonen. När du ska åka med taxi från Sturup till Lund så är det alltid bra att förboka taxi så att du slipper vänta en lång stund om det inte finns någon ledig på plats när du har landat. Taxi mellan Lund och Sturup kostar för närvarande (december 2020) strax under 500 kr. Mer information finns på Webbplatsen för Malmö Sturups flygplats

Köpenhamn Kastrups flygplats

Köpenhamn Kastrups flygplats är Nordens största internationella flygplats. Det tar omkring 35 minuter att åka dit med Öresundståg eller drygt 30 minuter med taxi. Det är inte ovanligt att det är problem med tågtrafiken över Öresundsbron, så när man ska flyga från Kastrup rekommenderar vi att man åker från Lund minst tre timmar innan incheckningen stänger. Biljetter till Öresundstågen köper man enklast i Skånetrafikens app, se ovan. Sök efter resor mellan "CPH Airport Kastrup" och "Lund C" i appen.

[Kastrup] Incheckningshallen hos Köpenhamn Kastrups flygplats.

Det kostar en hel del att åka med taxi över Öresundsbron pga höga broavgifter. Taxi mellan Lund och Kastrup kostar för närvarande (december 2020) omkring 1 100 kr. Observera att det råder fri prissättning för taxi i Sverige. Fråga därför om priset i förväg eller förboka taxi i telefonen. Om du ska åka med taxi från Kastrup till Lund så är det alltid bra att förboka taxi. Välj också alltid att åka med ett svenskt taxibolag eftersom det kostar betydligt mer att åka med en dansk taxi till Sverige.

Mer information finns på Webbplatsen för Köpenhamn Kastrups flygplats.

Om du kommer med bil

Välj om möjligt att komma till Lund med tåg eftersom antalet parkeringsplatser i Lunds centrum är begränsat och det är inte så lätt att köra i centrum av Lund.

Parkering i Lund kostar för närvarande (juli 2023) omkring 20-25 kr per timme i centrum och omkring 10 kr per timme om man parkerar på omkring 10 minuters promenadavstånd från centrum.

Aktuella priser för parkering och fler ställen att parkera hittar man i Lunds Kommunala Parkeringsbolag LKP:s parkeringskarta och på parkeringsbolaget APCOA:s webbplats.

Parkering för husvagnar och husbilar

Det går bra att parkera bil med husvagn så länge bilen och husvagnen ryms inom varsin parkeringsruta. Man betalar en parkering för bilens registreringsnummer och en för husvagnens.

Det finns däremot inga parkeringsplatser i centrum för husbilar som inte ryms inom en parkeringsruta. Istället får man parkera på någon av de parkeringsplatser för husbilar som finns på andra platser och cykla eller ta buss in till centrum. Det finns inte tillgång till el, vatten eller toaletter vid parkeringsplatserna, men man får övernatta i husbilen på de ställen där det är tillåtet att parkera i 24 timmar.

Se också informationen om Källby camping längre ner på den här sidan för information om ställplatser för husbilar med tillgång till el, vatten och toaletter.

Husbilsparkeringen vid Tage Erlanders väg i Lund Den stora husbilsparkeringen vid Tage Erlanders väg.

Parkering för turistbussar

Turistbussar får stanna i fem minuter på Kyrkogatan utanför Lunds domkyrka för att släppa av och släppa på passagerare. Utanför parkeringshuset Arena Park söder om centrum finns parkeringsplatser för tre bussar. Det finns även parkeringsplatser för två bussar i tre timmar på norra sidan av Kung Oskars väg .

Bussparkeringen utanför parkeringshuset Arena Park i Lund Bussparkeringen utanför parkeringshuset Arena Park.

Hotell och övernattningsmöjligheter i Lund

Tillgången på stora hotell i de centrala delarna av Lund är något begränsad. De största hotellen i Lund är konferenshotell som ligger längre bort från centrum och om man bor hos dem behöver man åka med stadsbuss eller cykla när man vill besöka Lunds centrum. Det finns också en del enklare övernattningsmöjligheter i Lund som bed & breakfast. Man hittar de flesta av Lunds hotell i Google Maps. Om man har några frågor om övernattning i Lund så kan man kontakta oss och berätta vad man söker efter så försöker vi hjälpa till.

Hotell Concordia i Lund Hotell Concordia är ett av de stora hotellen i centrum av Lund.

Källby camping

Källby camping är vanligen öppen från mitten av juni till mitten av augusti. Där finns plats för 20 husvagnar eller husbilar och 25 tält för camping i högst sju dygn. Där finns även ett friluftsbad som man har tillgång till som campinggäst. Se campingens webbplats för mer information.

Källby campingplats i Lund Källby friluftsbad och camping.

Restauranger i Lund

Det finns ett stort utbud av bra restauranger i Lunds lilla vikingatida och medeltida stadskärna. Lunds universitet med dess omkring 45 000 studenter och 8 000 anställda bidrar i stor utsträckning till att det finns en efterfrågan på bra restauranger. Det innebär också att man ofta behöver boka bord i förväg om man vill äta middag i Lund. Åtminstone fredagar och lördagar under terminstid är det ofta fullt hos de flesta restaurangerna. Vill man vara säker på att få ett bord hos en specifik restaurang rekommenderar vi att man bokar även andra dagar.

De flesta av Lunds restauranger och andra matställen hittar man i Google Maps. Om man vill ha restaurangtips eller har frågor om restauranger i Lund kan man kontakta oss och berätta vad man söker efter så kan vi ge förslag. Bokar man ett greet kan förstås de greeters man möter också berätta om sina restaurangtips på förfrågan.

Våra rekommendationer är inte sponsrade

Vi är en ideellt driven turistbyrå med nollbudget, så man kan inte betala oss för att tipsa om eller rekommendera verksamheter här i Lund. Vi är också måna om vårt oberoende. De verksamheter som vi rekommenderar eller tipsar om är de som uppskattar det arbete vi gör för att öka turismen till Lund, och som visar det öppet och samverkar med oss på olika sätt. Det finns ett stort värde av att synas genom oss och vi samverkar gärna med de verksamheter som har samma positiva syn på turism till Lund som vi har. Då vet vi också att du som turist och besökare i Lund får ett positivt och välkomnande bemötande av de verksamheter vi rekommenderar.

Restaurang Torgets Taperia på Stortorget i Lund I Lund kan man äta spanska tapasrätter och egenbryggt öl hos Torgets Taperia på Sveriges äldsta torg.