Besöksupplevelser i Sveriges äldsta stad Lund

Lund är den äldsta staden i det som är Sverige numera, anlagd i början av 970-talet, och ett av Sveriges kulturhistoriskt mest intressanta besöksmål. Lund är också en viktig universitetsstad med ett av Nordens största universitet, vilket i sin tur har gjort Lund till en humorstad där Nordens största humorfestival anordnas varje år. Trots att Lund numera är en stad med nästan 100 000 invånare så är stadskärnan ganska liten. Man kan enkelt promenera genom den på bara en kvart. Med vårt stora utbud av turistbroschyrer och de besöksupplevelser vi berättar om på de här sidorna, så är det enkelt att fylla en hel vecka i Lund med intressanta sevärdheter och upplevelser. Man hittar mer information i menyn ☰ uppe till höger.

[Lund]

Upplev det kulturhistoriska Lund

[Kryptan]
Kryptan till Lunds domkyrka invigdes den 30 juni 1123.
Lunds historia är inte bara lång utan också väldigt komplex. Det är inte lätt att hitta alla de intressanta historiska platserna om man inte vet vad man ska titta efter. På flera platser i Lund har spåren av det vikingatida och medeltida Lund synliggjorts så som man ser i bilden nedan, men många platser saknar utmärkning. Med våra turistbroschyrer och de besöksupplevelser vi berättar om så vill vi visa hur man kan upptäcka och lära om Lunds över tusen år långa intressanta och storslagna kulturhistoria.

Ett bra sätt är att börja med ett besök i Uppåkra , den stad som var Lund i över tusen år innan det nuvarande Lund anlades för drygt tusen år sedan. Gå därefter på en promenad i det vikingatida Lund och upptäck de platser som anlades redan för tusen år sedan. Under medeltiden blev Lund en kyrkostad med 22 kyrkor och 4 stora kloster. Lunds medeltid kan sägas ha startat med bygget av Lunds domkyrka år 1081. Den andra av Lunds enda medeltida kyrkor som finns kvar än idag är den vackra och kulturhistoriskt intressanta Klosterkyrkan. Fortsätt att upptäcka det medeltida Lund genom att t.ex. gå på promenad i det medeltida domkyrkoområdet, längs med sträckningen för den medeltida stadsvallen och tullarna , och genom att cykla till tingsplatserna för skånska landstinget och kungahyllningarna .

[Drotten]
Mörk gatsten i trottoaren som visar var murarna fanns för Lunds första domkyrka Drotten som byggdes på 1020-talet.

Upplev universitetsstaden Lund

[Spårvagn]
Att åka spårväg hop-on hop-off genom forskarstaden Lund är ett roligt sätt att upptäcka universitetsstaden Lund.
Här i Lund finns ett av Nordens största universitet med omkring 40 000 studenter och över 8 000 medarbetare. Det påverkar förstås Lund väldigt mycket på ett positivt sätt. Inte minst eftersom Lunds universitet är väldigt utåtriktat och välkomnar allmänheten till olika evenemang.

Ett bra sätt att börja, om man vill uppleva Universitetsstaden Lund, är att gå en universitetshistorisk promenad under ca. 1 timme, kombinera gärna med en promenad till några av Lunds roligaste sevärdheter. Därefter kan man åka spårväg hop-on hop-off genom forskarstaden Lund för att se det stora universitets- och forskningsområdet som Lund har numera.

Den som kan och vill bör också någon gång uppleva Siste april, Lundakarnevalen och Nordens största humorfestival Lund Comedy Festival. Läs mer om det på sidorna under Universitetsstaden Lund i menyn ☰ uppe till höger.

[Universitetsstaden]
Det vackra pampiga Universitetshuset är en av Lunds mest fotograferade byggnader.

Upplev 1800-talets Lund

[Strindberg]
August Strindberg bodde i Lund mellan 1896 och 1899.
Det är inte bara Lunds vikingatida och medeltida historia som är spännande. Det finns också väldigt mycket intressant kulturhistoria från 1800-talet att upptäcka här i Lund!

Visste du t.ex. att en av Sveriges mest kända författare, August Strindberg, tillbringade över två år, mellan 1896 och 1899, här i Lund? Vi har tagit fram en kulturhistorisk promenad till platserna där August Strindberg bodde och vistades under tiden i Lund. Det är den bästa översikten som finns att hitta om August Strindbergs tid i Lund.

En annan intressant familj här i Lund under 1800-talet var biskop Johan Henrik Thomander och hans familj. Vi har tagit fram en kulturhistorisk promenad om Thomanders Lund också.

En mer mörk men kulturhistoriskt intressant och fascinerande del av Lunds historia under 1800-talet är den om Sankt Lars sjukhus , som man kan upptäcka genom en cykelutflykt.

Om man vill uppleva mer av 1800-talets och 1900-talets Lund så är promenader på Lunds två vackra kyrkogårdar, Norra kyrkogården och Östra kyrkogården ett sätt att göra det. Båda är 200 år gamla och där finns många berömda Lundabor och andra personer med intressant historia begravda, som man kan läsa om i våra broschyrer.

[Norra kyrkogården] [Östra kyrkogården]
Den vackra Norra kyrkogården som anlades 1816. Den vackra Östra kyrkogården som anlades 1847.

Och mycket mer!

En av våra mest populära kulturhistoriska upplevelser är vår vackra cykelrunda runt Slaget vid Lund. Cykelrundan är en heldagsutflykt till 14 platser där skånska kriget eskalerade i ett blodigt slag den 4 december 1676.

[Slaget vid Lund]
Monumentet till minne av Slaget vid Lund med syftet att visa på försoningen och gemenskapen mellan Sverige och Danmark.

Om man är intresserad av odling och vackra trädgårdar, så finns det hela 18 koloniområden här i Lund där man kan få inspiration! Mellan den 1 april och den siste september är de öppna för besök varje dag från kl. 08:00 till 20:00. De är dessutom kulturhistoriskt intressanta eftersom fyra av dem redan är över hundra år gamla!

[Koloni] [Koloni] [Koloni]
Tre vackra kolonilotter från tre av Lunds koloniområden.

Den vackra 150 år gamla botaniska trädgården är trevlig att besöka, och en populär picknickplats. Även den praktfulla och mysiga, över hundra år gamla, Saluhallen är värd ett besök. Missa inte heller att gå på promenad i Lunds gamla kvarter där stockrosor, lavendel och rosor blommar under sommaren.

[Slaget vid Lund]
En promenad i Lunds gamla kvarter är en promenad bland blommande stockrosor, lavendel och rosor.