× [Bild]

Serien "En helt vanlig familj"

Besöksupplevelse Promenad till
inspelningsplatser
ca. 2-4 timmar Se också
Serien hos Netflix
Netflix abonnemang
högupplöst karta
Besöksguide till platserna i Lund där serien spelades in

Hösten 2022 spelade produktionsbolaget Jarowskij in kriminaldramat "En helt vanlig familj" här i Lund. En serie i sex delar baserad på författaren Mattias Edvardssons roman med samma namn, som publicerades på strömningstjänsten Netflix den 24 november 2023. Det handlar om en familj bestående av pappa Adam som är präst, mamma Ulrika som är advokat och deras dotter Stella, och om ett mord som visar hur långt de är beredda att gå för att skydda varandra.

Serien utspelar sig på många vackra platser här i Lund och den här besöksguiden visar de flesta platserna för den som vill se dem efter att ha sett serien. Besöksguiden nämner de olika platserna och de olika karaktärerna, men berättar inget om själva handlingen för att inte förstöra för den som vill läsa Mattias Edvardssons roman eller se serien hos Netflix. För att se serien behöver man ett abonnemang hos Netflix för åtminstone en månad.

Bild: Netflix, En helt vanlig familj, 2023

I den högupplösta kartan eller genom att klicka på de olika länkarna till Google Maps i texten i den här besöksguiden ser man mer exakt var de olika inspelningsplatserna finns. De första sex platserna ligger lite längre bort och nås bäst med bil eller cykel. De övriga inspelningsplatserna, från nummer 7, når man enkelt som en promenad i Lunds centrum.

Inspelningsplatserna i Lund för serien 'En helt vanlig familj'

Serien startar utanför Bollhuset (1) som är en idrottshall för handboll, basket, volleyboll, innebandy m.m. I en annan scen ser man Ulrika utanför centrala idrottsplatsen (2).

Man ser Stella och hennes bästa vän Amina på Mejeriets nattklubb (3) där Stella träffar Chris.

Huset där bl.a. Södertulls vårdcentral (4) finns är polisstation i serien.

Familjen bor på Otto Lindblads väg 15 (5) och deras advokat Mikael Blomberg bor på Pålsjövägen 20 (6).

I en scen letar Stella efter sin vän Amina på Shotluckan (7) och Café Ariman (8), som är populära ställen bland Lunds studenter.

Kungsgatan och Café Ariman i Lund Kungsgatan med Café Ariman.

Adam som är präst parkerar på parkeringsplatsen (9) vid Kiliansgatan inne på gården bakom Lunds stiftskansli. Därifrån går han tvärs över stiftskansliets (10) vackra klostergård, som man kan gå in och besöka när porten på kansliets västra sida står öppen. När Adam kommer ut på andra sidan av stiftskansliets klostergård kommer han till entrén till Allhelgonakyrkan (17) där han arbetar som präst. I film är allt möjligt.

Chris bor i en stor takvåning på Stora Algatan 2 (11).

Mordet som hela serien handlar om sker på Tegnérplatsen (12).

Tegnérplatsen i Lund Tegnérplatsen som var mordplatsen i serien.

Den vackra fontänen på Universitetsplatsen (13) med Universitetshuset i bakgrunden syns i en scen. I en annan scen ser man Chris och Amina på Sankt Annegatan (14).

Familjens advokat Mikael Blomberg har sitt kontor i det vackra huset på Sandgatan 14 (15) som domkyrkoarkitekten Helgo Zettervall lät bygga som sin bostad 1871.

Ulrika går till universitetsbiblitoteket (16) några gånger och i en scen träffar hon Amina i den vackra Tegnérsalen som används som ett av universitetsbibliotekets tysta läsrum. Man kan läsa mer om universitetsbiblioteket i besöksguiden för universitetshistoriska promenaden.

Universitetsbiblioteket i Lund Universitetsbiblioteket.

Adam arbetar som präst i den vackra Allhelgonakyrkan (17) som invigdes på Allhelgonadagen den 1 november 1891 och var den första kyrkan som byggdes i Lund sedan medeltiden. Besöksguiden om Allhelgonakyrkan berättar mer om den och det man kan se där.

Allhelgonakyrkan i Lund Allhelgonakyrkan där Adam arbetar som präst.

I en scen promenerar Ulrika och Amina promenera utanför den vackra Gamla kirurgen (18) som är hemvist för samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet, och man ser dem också sitta och fika på Café Eden (19).

I en scen ser man Amina och Chris på Inferno (20) som också är ett populärt ställe bland Lunds studenter, och senare kommer Stella dit och letar efter Amina.

Ulrika syns flera gånger besöka juridiska fakultetens hemvist Juridicum (21) där hon arbetar. Stella arbetar hos Mormors bageri (22) vid Knut den Stores torg.

Juridiska fakulteten Juridicum i Lund Juridiska fakulteten Juridicum där Ulrika arbetar.

Stella och Amina promenerar igenom den vackra Bytaregränden (23), och i en annan scen ses Adam och Aminas pappa promenera på Lilla Fiskaregatan (24) på väg till La Pizzeria Italia (25) där Ulrika och Aminas mamma väntar på dem.

Linda Levander som syns i några scener bor vid norra delen av Råbygatan (26). Stellas bästa vän Amina och hennes familj bor inne på gården vid Östra Mårtensgatan 12 (27).