Guidade visningar om Lund

Kontakta oss
för att boka visning
Se också
Vår greeterservice
Föredrag om Lund
Besöksguider
Vi erbjuder den guidade visningen "Lund för tusen år sedan" helt gratis på svenska för grupper på förfrågan. Det kan t.ex. vara en grupp arbetskollegor, vänner eller släktingar, från 5-6 personer upp till högst omkring 20 personer per gång.

Från den 18 maj till den 19 juni erbjuder vi nu den här visningen som en jubileumsvisning på förfrågan även för en till flera personer med anledning av Lunds 1060-årsjubileum. Därefter ser vi om vi har möjlighet att fortsätta ge visningen även för mindre grupper under en ny period. Läs mer om visningen längre ner på den här sidan.

Vi har också kontakt med flera guider som kan erbjuda andra guidade visningar för grupper på förfrågan mot betalning, och på flera olika språk. Kontakta oss med era önskemål om guidad visning så försöker vi förmedla till någon som kan erbjuda det ni vill ha.

För mindre grupper med högst 6 personer rekommenderar vi att man bokar ett greet med våra greeters som kan berätta mycket om Lunds historia och universitetsstaden Lund, och det är helt gratis. Läs mer om det på sidan om våra greeters.

En av turistbyrån Lunds ideella turistinformation Destination Lunds guidade turer i Lund En av våra visningar av "Lund för tusen år sedan" om det vikingatida Lund sommaren 2021.

Vårt mål som ideell turistbyrå är att sprida kunskap om Lunds fantastiska kulturhistoria, inte att finansiera någon verksamhet. Därför är våra visningar gratis. Vi ser däremot gärna att man länkar till och informerar om vår turistinformation i olika sammanhang så att fler hittar den. På så sätt bidrar man till vårt arbete med att sprida kunskap om Lund som besöksmål för kulturhistorisk turism.

Jubileumsvisning Lund 1060 år

Med anledning av Lunds 1060-årsjubileum erbjuder vi vår guidade visning "Lund för tusen år sedan", som man kan läsa mer om nedan, på förfrågan för en till flera personer, upp till omkring 20 personer per gång. Visningen ges för närvarande från den 18 maj till den 19 juni 10:30, 14:00 eller 19:00 de flesta dagarna om vår guide är tillgänglig önskad dag och tid. Därefter ser vi om vi har möjlighet att fortsätta ge visningen även för mindre grupper under en ny period.

Gå till sidan kontakta oss och skriv ett meddelande om ni vill boka visningen. Ange önskad dag och tid, gärna mer än ett alternativ, och hur många ni blir. Om det är flera som vill få visningen samma dag blir det som en gemensam visning för upp till omkring 20 personer per gång. Visningen är bokad först efter att vi bekräftat att vår guide kan ge visningen önskad dag och tid. Om ni sedan får förhinder och inte kan komma måste ni meddela oss det.

Jubileumsvisning gratis för alla på förfrågan med anldning av Lunds 1060-årsjubileum

Lund för tusen år sedan - Det vikingatida Lund

En knappt 1,5 timme lång rundtur till sju platser i Lunds centrum där Lunds äldsta vikingatida historia utspelade sig på olika sätt för tusen år sedan. Visningen startar vid den gamla lyktan på Stortorget i Lund och promenaden är ca 900 meter. Visningen tar avstamp i järnålders- och vikingastaden Uppåkras historia för två tusen år sedan och som föregick dagens Lund, vidare berättas om hur det gick till när Lund började anläggas år 964 med de första kyrkorna och vilka som var inblandade i det, och slutar i brytningstiden mellan vikingatid och medeltid i början av 1100-talet.

Den här visningen bygger på information om Lunds äldsta historia som presenterades i böckerna "Vägar mot Lund", som publicerades 2018, och "Vikingakungens guldskatt", som handlar om Harald Blåtand och publicerades i juli 2021. De böckerna har tillsammans skrivit om Lunds äldsta historia på ett sätt som saknar motstycke de senaste 40 åren! Visningen finns även som ett föredrag som vi också erbjuder helt gratis för grupper på förfrågan.

Gratis guidad tur eller visning om det vikingatida Lund Ruinen efter det som var Lunds första domkyrka och Skandinaviens första ärkebiskopskyrka.