× [Bild]

Föredrag om Lund

Se också
Guidade visningar
Besöksguider
På förfrågan erbjuder vi olika föredrag om Lund på svenska helt gratis för grupper som kan tillhandahålla en lokal med projektor. Det kan t.ex. vara för ett företag, en förening eller någon publik verksamhet. Man kan läsa mer om de olika föredragen längre ner på den här sidan. Gå till sidan kontakta oss om ni vill boka eller om ni har andra frågor om våra föredrag.

Vårt mål som ideell turistbyrå är att sprida kunskap om Lunds fantastiska kulturhistoria, inte att finansiera någon verksamhet. Därför är våra föredrag alltid helt gratis. Vi ser däremot gärna att man länkar till och informerar om vår turistinformation i olika sammanhang så att fler hittar den. På så sätt bidrar man till vårt arbete med att sprida kunskap om Lund som besöksmål för kulturhistorisk turism.

Ett av turistbyrån Lunds ideella turistinformation Destination Lunds föredrag om Lund Ett av våra föredrag om Lund för tusen år sedan om det vikingatida Lund i februari 2023.

Lund för tusen år sedan - Ett föredrag om det vikingatida Lund

Ett omkring 50 minuter långt föredrag om hur Lund anlades i slutet av 960-talet och successivt utvecklades till en kyrkostad under vikingatiden på tusentalet. Under föredraget får man veta hur det kan ha gått till när Lund anlades, vilka som var inblandade, och om de kyrkor som byggdes från 960-talet och fram till slutet av tusentalet. Föredraget avslutas med berättelsen om hur Lund blev ärkebiskopssäte för hela det kristna Skandinavien i början av 1100-talet.

Det här föredraget bygger på ny informationen om Lunds äldsta historia som presenterades i böckerna "Vägar mot Lund", som publicerades 2018, och "Vikingakungens guldskatt", som handlar om Harald Blåtand och publicerades i juli 2021. De böckerna har tillsammans skrivit om Lunds äldsta historia på ett sätt som saknar motstycke de senaste 40 åren! Föredraget finns även som en guidad visning som också erbjuds helt gratis på förfrågan.

Det vikingatida Lund någon gång efter år 975 En karta som visar hur det kan ha sett ut i det vikingatida Lund någon gång efter år 975, för omkring 1 050 år sedan.

Lund som besökare får se det genom en promenad med Lund Greeters

2023 visade Lund Greeters Lund för besökare från 23 olika länder (till september), och uppskattningen från besökarna är helt fantastisk. Det här är ett lättsamt föredrag som visar och berättar om några av platserna som greeters brukar visa för besökarna när de tar med dem på en promenad i Lund. Det mesta handlar om det kulturhistoriska Lund och universitets- och humorstaden Lund. Du som har bott länge i Lund känner nog igen de flesta platserna, men känner kanske inte till allt det som Lund Greeters berättar för besökarna.

Det här är ett helt nytt föredrag som är tar omkring 45-50 minuter.

Ett greet för en tjej från Göteborg och hennes vän från Kanada den 9 juli 2023. Ett greet för en tjej från Göteborg och hennes vän från Kanada den 9 juli 2023.