× [Bild]

Universitetshuset i Lund

För närvarande är Universitetshuset stängt för renovering och kommer öppnas som besökscentrum för Lunds universitet om några år. Det vackra vita Universitetshuset i Lund är en av Lunds mest fotograferade byggnader. Det ritades av domkyrkoarkitekten Helgo Zettervall och invigdes den 27 september 1882 av Sveriges dåvarande kung Oscar II.

Bilderna nedan togs för några år sedan och bildkvaliteten är inte så bra, men vi visar dem ändå så att den som vill får möjlighet att se hur det ser ut inne i det vackra Universitetshuset.

Universitetshuset i Lund Universitetsplatsen i Lund och det vackra Universitetshuset från 1882.

Universitetshuset är för närvarande stängt för renovering och kommer öppnas som besökscentrum för Lunds universitet om några år. Bilderna nedan togs för några år sedan och bildkvaliteten är inte så bra, men vi visar dem ändå så att den som vill får möjlighet att se hur det ser ut inne i det vackra Universitetshuset.

Atriumgården i Universitetshuset Trappan till aulan
Atriumgården innanför entrén. Trappan upp till Universitetshusets aula.
Övre atriet Glastaket i Universitetshuset
Andra våningen ovanför atriumgården. Ovanför atriumgården finns det ett tak med 700 handmålade glasskivor.
Konsitorierummet Pelarsalen
Konsistorierummet, dvs. mötesrummet för Universitetets styrelse. Dörren längst bort leder in till rektorns arbetsrum, fast han sitter inte där numera. Pelarsalen var ursprungligen tänkt att fungera som historiskt museum men användes istället för mottagningar och fester av olika slag.
Aulan i Universitetshuset i Lund
Universitetshusets vackra och pampiga aula används till professorsinstallationer, examenshögtidligheter, konserter, konferenser och föreläsningar m.m. Den har 40 numrerade bänkar med sittplatser numrerade från 1 till 16 på varje rad.