× [Bild]

Siste april och Första maj i Lund

Besöksupplevelse Evenemang
30 april - 1 maj
Fri entré Se också
Universitetsstaden Lund
Bästa sättet för besökare att uppleva universitetsstaden Lund är att tillbringa den 30 april och 1 maj i Lund. Den här besöksguiden berättar om det som händer under de dagarna. Vi rekommenderar att man kommer till Lund den 29 april och stannar till den 2 maj så att man kan att ta del av hela programmet. Dessutom bör man boka bord i mycket god tid om man vill äta middag på någon restaurang i Lund de här dagarna.

Om man vill kan man passa på att gå vår universitetshistoriska promenad och gå och se på några av Lunds roligaste sevärdheter också medan man är i Lund för att på så sätt uppleva ännu mer av universitetsstaden Lund.

Siste april och Första maj i Lund

Den 30 april kallas av gammal tradition för Siste april i Lund. Ursprungligen var det den 1 maj som var den huvudsakliga dagen för festligheterna men med tiden växte dagen före, dvs. den 30 april, fram som en dag för förfest med många olika slags aktiviteter och traditioner som har varierat genom åren. Numera domineras Siste april-festligheterna av den stora spontanfesten i Lunds stadspark.

Siste april

Siste april i Lunds stadspark - Sveriges största spontanfest

Spontanfest / picknick
ca. 07:00 - 15:00
Lunds stadspark
ca. 800 m. från Lund C
Glasflaskor är ej tillåtet!
Siste april-festligheterna i Lund brukar starta redan tidigt på morgonen den 30 april med spontanfest i Lunds stadspark. Det finns ingen officiell arrangör av evenemanget som med åren har utvecklats till Sveriges största spontanfest med omkring 35 000 besökare.

Spontanfesten är som en jättestor picknick som främst är avsedd för universitetsstudenter och andra unga vuxna, och man tar själv med sig något att sitta på och egen mat och dryck. Polis brukar finnas på plats som beslagtar och häller ut alkoholen för de som inte fyllt 20 år och ser till så att det är en lugn och trevlig tillställning för alla.

På väg till Siste april i stadsparken Tidig morgon och alla är på väg till Siste april i stadsparken. Det delas också ut vatten till de som vill ha det. Kommunen och sjukvård finns också på plats. Akademiska Föreningens studentradio Radio AF brukar finnas på plats mellan 11:00 och 15:00 och spela musik. Det finns också gott om tillfälliga toaletter. Under spontanfesten 2022 fanns det uppåt 200 bajamajor.

Alla som vill är välkomna att delta i spontanfesten, men många besökare går bara dit för att se på den stora festen en stund och uppleva feststämningen. Det är ett fascinerande skådespel med så mycket människor som har gemensam picknick samtidigt. Vi rekommenderar att man kommer med kollektivtrafik och kommer i god tid för det rör sig mycket folk i centrum av Lund den här dagen, och vissa vägar i närheten av stadsparken stängs ofta av för trafik. Omkring 15:00 upplöses spontanfesten och därefter städas stadsparken inför kvällens mer traditionella valborgsmässofirande.

Siste april i Lunds stadspark Det brukar komma omkring 35 000 till Siste april i stadsparken i Lund, som startar tidigt och varar till omkring 15:00 och är som en picknick som brukar vara Sveriges största spontanfest.

Mösspåtagning på Tegnérplatsen

Mösspåtagning
ca. 17:15 - 18:15
Tegnérplatsen
Mösspåtagningen på Tegnérplatsen brukar starta med musik av studentorkestern Bleckhornen, en av Lunds två studentorkestrar, och körsång av damkören Lunds studentsångerskor Bella Voce. Själva mösspåtagningsceremonin startar 17:55 med att Lunds universitets studentkårers vice ordförande håller tal till våren och därefter tar studenterna på sig sina vita studentmössor. Efter ceremonin avslutas evenemanget med körsång av Lunds studentsångerskor Bella Voce.

Mösspåtagning på Tegnérplatsen i Lund Lunds studentsångerskor Bella Voce. Mösspåtagningsceremonin har sitt ursprung från tiden då studenterna bar studentmössa året om och bytte från vintermössan till sommarmössan vid midnatt mellan den siste april och Första maj. Vintermössan, som var av samma modell som sommarmössan men blå och gjord av ylle, bars mellan hälsningsgillet, som anordnades den 4 oktober, och Siste april. Numera används vintermössa nästan aldrig och sommarmössan bara i samband med mösspåtagningen och högtidsdagar som vid doktorspromotionen och liknande.

Sedan 1965 sker mösspåtagningen vid 18:00 istället och det allt större universitetet har gjort att ceremonin numera sker på Tegnérplatsen istället för i AF-borgen som det var förut. Så länge ceremonin hölls vid midnatt var det en oskriven regel att talet till våren skulle innehålla formuleringen "där ute står majnatten blånande blå" och den formuleringen, eller olika varianter av den, har förekommit även senare även om ceremonin äger rum i dagsljus numera.

Mösspåtagningen på Tegnérplatsen i Lund Siste april klockan 18:00 tar nya och gamla studenter på sig studentmössan på Tegnérplatsen .

Traditionellt valborgsmässofirande i Lunds stadspark

Valborgsmässofirande
ca. 19:00 - 20:30
Lunds stadspark
Siste april-festligheterna avslutas med traditionellt valborgsmässofirande i Lunds stadspark där det bjuds på underhållning, allsång och tal till våren av någon inbjuden talare.

Valborgsmässobål i Lunds stadspark Under kvällen den 30 april klockan 90:00 anordnas traditionellt valborgsmässofirande i Lunds stadspark med underhållning, högtidstal och valborgsmässobål.

1 maj

Rektorsuppvaktning på Universitetsplatsen

Rektorsuppvaktning
12:20 - 13:00
Universitetsplatsen
Den 1 maj uppvaktar studenterna rektorn på Universitetsplatsen . Det börjar 12:20 med att studenternas fanborg tågar från AF-borgen till Universitetshuset. Där bankar studenterna på porten för att kalla ut rektorn. Sedan håller Lunds universitets studentkårers ordförande tal till rektorn, som svarar genom att hålla tal till studenterna. Evenemanget brukar avslutas med att "vivat" eller "pereat" ropas till rektorn för att ge tummen upp eller tummen ned som ett slags betyg för rektorn och universitetet.

Rektorsuppvaktning är en årlig tradition från 1849. Innan dess gick studenterna runt i Lund och besökte sina professorer för att berätta vad de tyckte om dem som lärare genom att ge dem beröm och kritik.

Rektorsuppvaktning på Universitetsplatsen i Lund Studenterna uppvaktar rektorn på Universitetsplatsen den 1 maj klockan 12:20.

Studentorkestern AcademiMusicCorpset Bleckhornens vårkonsert på Tegnérplatsen

Vårkonsert
13:00
Tegnérplatsen
Direkt efter rektorsuppvaktningen kan man gå till Tegnérplatsen och lyssna på en av Lunds två studentorkestrar, AcademiMusicCorpset Bleckhornen. Deras vårkonsert börjar klockan 13:00 den 1 maj. När Lunds studentorkestrar spelar så är det oftast lika mycket show som musik och är väldigt underhållande att se och lyssna på.

AcademiMusicCorpset Bleckhornens vårkonsert på Första maj i Lund AcademiMusicCorpset Bleckhornens vårkonsert på Tegnérplatsen den 1 maj 13:00.

Lunds studentsångare på Universitetsplatsen

Lunds studentsångare
18:00 - 18:45
Universitetsplatsen
Lunds studentsångare sjunger in våren på Universitetshusets trappa vid Universitetsplatsen den 1 maj klockan 18:00. Evenemanget sänds i direktsändning i Sveriges Television, och det brukar komma mycket folk, så det är bra att komma tidigt om man vill få plats långt fram så att man ser studentsångarna.

Lunds studentsångare är en manskör som bildades den 20 november 1831 i den då nybildade Akademiska Föreningens lokaler. Numera har kören omkring 50 aktiva medlemmar men när de sjunger in våren den 1 maj så är de många fler än så eftersom även tidigare körmedlemmar medverkar då.

Lunds studentsångare på Universitetsplatsen i Lund 1 maj Lunds studentsångare sjunger in våren på Universitetshusets trappa vid Universitetsplatsen den 1 maj klockan 18:00.

Glimtar från tidigare Siste april och Första maj i Lund

I den här filmen kan man se några glimtar av det som sker i samband med Siste april, dvs. den 30 april, och 1 maj i universitetsstaden Lund tidigare år.