× [Bild]

Lundakarnevalen

Besöksupplevelse Evenemang 2022
20 maj 12:00 - 22 maj 00:00
Entré till karnevalsområdet
Fri entré till karnevalståget
Högupplöst karta
Högupplöst trafikkarta
Se också
Universitetsstaden Lund
Det är ett måste att någon gång uppleva Lundakarnevalen, det absolut största evenemanget i Lund, som anordnas av studenterna vid Lunds universitet i mitten av maj vart fjärde år. Det brukar komma omkring 400 000 besökare under de tre dagarna som evenemanget pågår, från fredag till söndag. Till lördagens karnevalståg brukar det komma över 200 000! Nästa gång Lundakarnevalen anordnas är den 20 till 22 maj 2022 då karnevalens tema är "katastrofalkarneval", och den invigs från stora scenen 13:00 den 20 maj.

Den här besöksguiden kan användas för att planera ditt besök i god tid före nästa karneval. Inför och under karnevalen hittar man karnevalens program på Lundakarnevalens webbplats och Lundakarnevalens sidor i Facebook och Instagram. Någon vecka innan karnevalen brukar man också kunna börja köpa karnevalsprogrammet som berättar om allt som händer under karnevalsdagarna och om de olika vagnarna i karnevalståget.

Observera att informationen i den här besöksguiden kan variera från karneval till karneval och därför kan komma att uppdateras.

Lundakarnevalen

Karnevalen omsätter uppåt 30 miljoner och arrangeras av omkring 5 000 studenter från Lunds universitet som arbetar med karnevalen på olika sätt. Karnevalsledningen brukar utgöras av en karnevalskommitté som leds av en karnevalsgeneral. Det brukar vara nedräkning inför karnevalen ett år i förväg uppdelat i tio intervall, och ofta görs det också en karnevalsfilm. Aktiviteterna inför och under karnevalen varierar från gång till gång.

Lundakarnevalens film om Lundakarnevalen 2014 ger många glimtar av vad man får uppleva om man besöker en Lundakarneval.

Lite om Lundakarnevalens historia

Lundakarnevalen har en mycket lång tradition och har länge fungerat som en plantskola för humorister från Lund. Det går inte säga helt säkert när karnevalerna började eftersom många av de tidigaste genomfördes som ett slags "vårfest" eller "majfest". Oftast brukar det s.k. "småländska bondbröllopet" 1849 räknas som den första officiella karnevalen. Då tågade studenter från Smålands nation genom Lund utklädda till ett bondbröllop.

Lundakarnevalen 1904 Karnevalståget 1904 med den legendariske överliggaren Sam Ask som "Prins Karneval" och en av de första bilarna som rullade på Lunds gator. Mellan 1876 och 1892 anordnades det karneval vartannat år, men 1892 urartade firandet i så omfattande supande att karnevalen ställdes in 1894. Sedan dess har karnevalerna anordnats vart fjärde år med avbrott bl.a. i samband med världskrigen. Sedan 1954 har karnevalerna också nästan alltid haft ett tema som rimmar på karneval. 2014 var temat Futuralkarneval och 2018 Imaginalkarneval. 2022 års karnevalstema kommer att vara Katastrofalkarneval

Förr i tiden kallades karnevalsgeneralen för "Prins Karneval". 2014 valdes för första gången någonsin en kvinnlig karnevalsgeneral, och även 2018 leddes karnevalen av en kvinnlig karnevalsgeneral.

Rese- och trafikinformation

Vi rekommenderar att man om möjligt kommer med tåg eller buss till Lund och att man kommer i mycket god tid. Till lördagens karnevalståg brukar det komma över 200 000 besökare och antalet parkeringsplatser är starkt begränsat. Karnevalståget brukar gå genom Lunds centrum både under lördagen och söndagen längs den blå linjen med start norrut från AF-borgen kl. 13:00. Mellan 11:00 och 15:00 brukar allmän trafik vara förbjuden inom det rödmarkerade området i kartan.

Rese- och trafikinformation för Lundakarnevalen Rese- och trafikinformation.

Karnevalsområdet

Man måste betala entré för få att komma in på karnevalsområdet.
Öppet fre-sön 12:00-00:00
Hela Lundagård och Universitetsplatsen brukar hägnas in till ett stort karnevalområde med en stor musikscen och några mindre scener där olika artister brukar uppträda under de tre karnevalsdagarna. Det brukar även finnas ett barnvänligt område som kallas för Barnevalen. Dessutom brukar karnevalsområdet och allt som finns där vara tillgänglighetsanpassat.

Entré till Lundakarnevalens karnevalsområdet Södra entrén till karnevalsområdet. Man brukar kunna köpa ett armband som berättigar till obegränsad entré till karnevalsområdet under de tre karnevalsdagarna (kostade 200 kr 2018), eller så brukar man kunna betala en engångsentré (kostade 70 kr 2018) om man bara vill göra ett besök. Då får man möjlighet att se på alla artister som uppträder på de olika scenerna.

Det brukar också finnas många tält där besökarna kan ta del av olika humoristiska nöjen med mycket parodi, som t.ex. spex, revyer, cirkusföreställning och kabaré. För att få se på dem så behöver man betala en eller flera s.k. "karnedaler" beroende på vad det handlar om. Karnedaler köper man i förväg och 2018 kostade en karnedal 20 kr och för 100 kr fick man sex karnedaler.

Någon vecka före karnevalen brukar det finnas en biljettbod på Stortorget i Lund där man kan köpa entréband och karnedaler.

Karta över Lundakarnevalens karnevalsområde Lundakarnevalens karnevalsområde med platser för entré och stora scenen.

Inne på karnevalsområdet brukar det även finnas en temporär polisstation där man kan t.ex. anmäla stölder eller lämna in hittegods. Det brukar också finns en sjukstuga med läkare och sjuksköterskor och sjukvårdsteam som hela tiden rör sig inom området.

Det är inte tillåtet att ta med egen alkoholhaltig dryck in på området, men inne på området finns det flera restauranger, pubar och kiosker som serverar både varmrätter, korv m.m. och karnevalsöl.

Stora scenen inne på Lundakarnevalens karnevalsområde Invigningen av Lundakarnevalen 2018 på stora scenen inne på Lundakarnevalens karnevalsområde.

Karnevalståget

Det kostar inget att se på karnevalståget.
Lör och sön 13:00-15:00
Karnevalståget startar 13:00 både på lördagen och söndagen. Se karnevalstågets färdväg på kartan med trafikinformation ovan. De olika vagnarna illustrerar karnevalens tema på olika sätt och vilka vagnar som ingår i karnevalståget kan man läsa om i karnevalsprogrammet.

Karnevalsledningen och karnevalsgeneralen Karnevalsledningen och karnevalsgeneralen.

Förutom alla de officiella vagnarna så brukar karnevalståget även innehålla både Lunds två studentorkestrar, Bleckhornen och Alte Kamereren, och många inbjudna studentorkestrar, ridande poliser och många små humoristiska inslag som inte nämns i programmet. Vill man ha en bra plats så måste man komma i mycket god tid innan karnevalståget startar.

Lundakarnevalen 2010 Lundakarnevalen 2010
Lundakarnevalen 2010 Lundakarnevalen 2010
Lundakarnevalen 2014 Lundakarnevalen 2018
Lundakarnevalen 2014 Lundakarnevalen 2018