Botaniska trädgårdens växthus
Besöksupplevelse
Botaniska trädgården
Sevärdhet
ca. 2-3 timmar
Växthusen
11:00-15:00
tis-sön
Fri entré
I växthusen i Lunds botaniska trädgård kan man uppleva
naturens fantastiska mångfald och växternas anpassning till de krav som olika miljöer ställer
på dem. Det finns nio avdelningar med olika klimat och växter från hela världen. Vägg i vägg
med öknens kaktusar finns det hundraåriga exemplar av utrotningshotade kottepalmer.
Växthusen stod färdiga för inflyttning 1865 och då flyttades växter från det gamla orangeriet vid universitetsplatsen dit. Flera av de växterna eller deras avkommor lever fortfarande kvar och skapar den stämning av gammal, förtätad vegetation som är karaktäristisk för växthusen i botaniska trädgården. Numera är husen moderniserade och klimatet datastyrt, men det märker man inte som besökare.
Botaniska trädgårdens växthus är stängda för ombyggnad till sommaren 2026. Den här besöksguiden kommer uppdateras när växthusen har öppnat igen för besökare.
Kartan nedan visar de nio olika avdelningarna i botaniska trädgårdens växthus. Det är viktigt att dörrarna hålls stängda mellan de olika avdelningarna så att klimatet inte påverkas.
I de avdelningar som kallas för Victoriahuset (2) och Kryddpepparhuset (3) finns det små hönsfåglar som kallas för vaktlar. De håller efter ohyra som kan påverka växterna. När man går där måste man se sig för så att man inte trampar på dem. Det är inte tillåtet att jaga eller röra dem för att t.ex. kunna fotografera dem på nära håll, men om man sitter stilla så brukar de komma fram till sin matskål efter en stund.
1) Palmhuset
I Palmhuset är det tropiskt klimat med 22–28 grader varmt och hög luftfuktighet som aldrig bör understiga 70 procent. Där odlas flera sällsynta växter som behöver daglig omsorg. Det finns flera gamla träd där, bl.a. stora kottepalmer som är en typ av träd som fanns på jorden redan före dinosaurerna. Där finns också brödfruktträd som är förknippade med Polynesien och myteriet på Bounty.
Några tropiska nyttoväxter som finns där är kakao, carambola eller stjärnfrukt som den också kallas, bambu, tuggummiträd och kolaträd. Kakao kommer ursprungligen från Centralamerika och det tropiska Sydamerika, och odlas numera i tropiska delar i Sydamerika, Afrika och Asien. Det är ett träd som blir uppåt 12 meter högt men lägre i odling. Det har små rödgula blommor som sitter direkt på stammen och grenarna, även nära marken, och som utvecklas till stora gröna gurkliknande frukter som också sitter direkt på stammen och grenarna. Frukterna blir 15–20 cm långa och är gulgröna, röda eller lilafärgade när de mognar. I frukten bildas det 50–75 kakaobönor, som fröna kallas.
Kakaofrukt. | Bambuträd. | Smaragdbuske. |
2) Victoriahuset
I Victoriahuset är det tropiskt klimat med 23–26 grader varmt och hög luftfuktighet. Där odlas bl.a. banan, kanel, kalebassträd, ris, taro, barbadin och andra tropiska kulturväxter.
Barbadin, eller jättegrenadill som den också kallas, är världens största passionsfrukt. Frukterna som är gröna, äggformade och blir upptill 30 cm långa, används ofta i juicer och sorbeter. Blommorna slår bara ut under en dag och är drygt 10 cm stora och vackert lilafärgade.
Jättenäckros. I dammen finns det runda och gröna, upp till två meter stora blad av sydlig jättenäckros. Bladens kanter är uppvikta och de kan bära upp till 90 kg. Blomknopparna blommar bara under två dagar och det sker under natten. Den första natten är blomman vit och det lockar till sig skalbaggar som hjälper till med pollineringen. I gryningen sluter sig blommorna om skalbaggarna som får hela dagen på sig att pollinera blommorna. Nästa natt har blommorna blivit rosa och då öppnar de sig igen och släpper ut skalbaggarna.
En annan intressant växt i Victoriahuset är bomull. Själva bomullen finns i växtens frukter som är runda eller äggformiga, upp till 5 cm långa kapslar som spricker upp när frukten mognar. Frukternas frön är stora som äppelkärnor och har hårbeklädnad, bommullshåren som skördas och används i textilframställning, som är det som kallas för bomull.
Bomull. | Jättegrenadill | Victoriahusets terrarium. |
3) Kryddpepparhuset
I Kryddpepparhuset är det tropiskt klimat med 23–25 grader varmt och relativt hög luftfuktighet.
Där finns ett kryddpepparträd som kommer från Jamaica och Centralamerika, och som kan bli upp till 10 meter högt. Fröna i trädets frukter används som krydda.
Ett annat träd i Kryddpepparhuset är Frangipani som är ett 3–4 meter högt träd och även kallas för Tempelblomma. Det förekommer naturligt från Mexiko till Guyana och Ecuador, och är ett av de mest planterade prydnadsträden i tropikerna. I Sverige finns det som krukväxt.
Fikus. | Frangipani. | Vaktel. |
4) Orkidéhuset
I Orkidéhuset är det tropiskt klimat med 20–26 grader varmt och hög luftfuktighet som alltid är minst 70 procent. Där finns en damm med guldfisk. Dammen, rinnande vatten och automatisk luftbefuktning skapar lämplig miljö för orkidéer från tropiska regnskogar.
Det finns omkring 20 000 olika vildväxande orkidéarter i hela världen och de allra flesta finns i tropikerna. De växer ofta som epifyter vilket innebär att de sitter fästa med sina rötter vid barken på grenarna till olika träd men utan att ta upp näring eller vatten från dem.
5) Orangeriet
Trädtomat. I Orangeriet är det svalt, 12–25 grader med stor dygns- och årsvariation och relativt torr luft. Det byggdes 1864 som övervintringshus för frostkänsliga växter som t.ex. orangeträd (apelsinträd). Där finns en dvärgpalm och ett liljeträd, som båda två är mer än hundra år gamla.
Det finns även trädtomat, eller tamarillo som den också kallas, som är ett upp till 6 meter högt träd med stora, hjärtlika blad med obehaglig doft, som tillhör familjen potatisväxter. Frukterna blir orangeröda och 5cm stora. De smakar syrligt, skalet är något beskt, och frukterna äts därför ofta skållade.
6) Kaktushuset
I Kaktushuset är det ökenklimat, 15–30 grader varmt med stor dygns- och årsvariation och torr luft. Där finns suckulenter som är växter som kan magasinera vatten och därför trivs i torra områden. Det finns omkring 2 000 olika sorters kaktusväxter och alla kaktusar är suckulenter men inte alla suckulenter är kaktusar.
Kaktusar har ofta taggar som ger skugga mot solen och skyddar dem mot betande djur. Taggarna samlar också upp den fukt som morgondagg och annan väta kan ge i torra ökenlandskap.
Svärmors kudde är en vacker kaktus som kan bli 1,3 meter hög och nästan lika tjock. Den är ovanlig och utrotningshotad i det vilda och finns numera bara i östra Mexiko.
Paradisträd är ett exempel på en suckulent som inte är en kaktus utan istället en fetbladsväxt. Det är en 1–2 meter hög buskartad växt med gröna, äggrunda blad och vita-rosa, 1 cm vida blommor i kvastlika ställningar. Paradisträdet kommer från Natal och Kapprovinsen i Sydafrika och odlas som prydnadsväxt inomhus i Sverige.
Svärmors kudde. | Paradisträd. | Fikonkaktus. |
7) Medelhavshuset
I Medelhavshuset är det svala vintrar och varma somrar med 15–28 grader och med dygnsvariation och relativt torr luft. Här trivs växter från länder kring Medelhavet och från andra områden med medelhavsklimat, som t.ex. Australien och Kalifornien.
Citron är ett träd som blir upp till 6 meter högt med kraftiga utskott, gröna läderartade blad och citrusfrukter som kallas för citroner. Dess blommor är 8–16 mm långa, vita på insidan och svagt rosa på utsidan. Citron kommer ursprungligen från ett område i norra Indien söder om Himalaya, men odlas numera på många håll runt Medelhavet men även i Mexiko, Florida, Argentina och Chile.
Olivträd hör hemma i medelhavsområdet och är 10–15 meter höga träd som växer långsamt och anses kunna bli 2 000 år gamla. De klot- eller äggformiga frukterna som kallas för oliver plockas ofta när de är omogna och grönt olivfärgade, men blir glänsande blåsvarta när de är mogna. De äts saltade och inlagda på olika sätt och används också för att utvinna olivolja.
Citron. | Vit Kalla. | Olivträd. |
8) Ormbunkshuset
I Ormbunkshuset domineras växtligheten av ormbunkar som vill ha det svalt och skuggigt.
Ormbunkar dök upp på jorden för mer än 350 miljoner år sedan innan det fanns blommande växter. De levde tillsammans med de första fyrfota djuren, jätteinsekter och så småningom med dinosaurier. Ormbunkar saknar blommor och sprider sig med sporer istället för frön. Det finns omkring 9 000 arter och ormbunkarnas systematik är en utmaning även för botanister eftersom växter utan blommor och frukt är svåra att skilja på och det kan vara svårt att se hur de är släkt med varandra.
Trädormbunkar hör hemma i tropiska, subtropiska och tempererade trakter i bl.a. Amerika och Australien. Det finns omkring 650 arter och flertalet av dem är trädlika med en vanligen ogrenad, 25–30 meter hög stam som avslutas med en stor bladrosett och sporgömmen på bladens undersida.
Trädormbunke. | Mosslumrar. | Lummeväxt. |
9) Agathishuset
I Agathishuset är det svalt med 12–25 grader och stor dygns- och årsvariation. Huset byggdes som orangeri men fungerar numera som kallväxthus. Där finns en hundraårig Queenslandkauri som är ett barrträd som blir 30–50 meter högt. Kauri kommer ursprungligen från nordöstra Australien men kan också hittas på bl.a. Madeira.
En storbladig Podokarpus som står bredvid är också en barrväxt. De har stora, breda, hårda och läderartade bladlika barr och hör hemma i tropiska bergstrakter från Chile och Nya Zeeland i söder till Mexiko och Japan i norr.