Humorstaden Lund

Komedi och parodi har en mycket lång tradition i Lund tack vare universitets omfattande studentverksamhet. Alla de olika studentspexen som framförs i Lund varje år och Lundakarnevalen vart fjärde år har fungerat som en plantskola och har bidragit till att många av Sveriges främsta humorister kommer från Lund. Här berättar vi om några sätt hur du som besökare kan uppleva humorstaden Lund.

[Bild] En av humorshowerna i Stora Salen i Akademiska Föreningens byggnad AF-borgen under Lund Comedy Festival.

Lunds roligaste sevärdheter

Besöksupplevelse Promenad
ca. 1 timme
Broschyr
Här i Lund har studenter under alla år skapat många installationer som skulle kunna betecknas som parodi. Många av de som gjorts i äldre tider är borta eller på väg att försvinna, men det finns några mer permanenta kvar som man kan se på. Dem visar vi på bild här som en promenad till några av Lunds roligaste sevärdheter. Använd vår broschyr Lunds roligaste sevärdheter som guide. I den kan man läsa om bakgrunden och syftet med de olika humoristiska installationerna.

[Bild]
Platser med humoristiska sevärdheter i Lunds centrum.
[Bild] [Bild]
Intighet (1), en staty som inte finns. Minnesmärke över Pastorskans fall på sin höft (2).
[Bild] [Bild]
Nasoteket (3) med näsavgjutningar över framstående personer. Uppmärkning av platsen för meridianen för akademiska kvarten (4).
[Bild] [Bild]
Internationella måttenheten för "lagom" (5). Stenar till minne av första landstigningen i Lund i Värpinge på ca. 3 km cykelavstånd från Lunds centrum.

Lundakarnevalen

Besöksupplevelse Evenemang
3 dagar
Det är ett måste att någon gång uppleva Lundakarnevalen, en jättelik folkfest som anordnas av studenterna vid Lunds universitet i mitten av maj vart fjärde år. Det brukar komma omkring 400 000 under de tre dagar från fredag till söndag som den pågår i Lundagård och på Universitetsplatsen på norra sidan av Lunds domkyrka. Till lördagens karnevalståg brukar det komma över 200 000! Nästa chans är i maj 2022. Läs mer om Lundakarnevalen i vår broschyr om Lunds roligaste sevärdheter.

[Bild]
Invigningen av Lundakarnevalen 2018 på Universitetsplatsen utanför Universitetshuset.
[Bild] [Bild]
Karnevalsgeneralen och karnevalsledningen i karnevalståget 2018. Karnevalståget 2010.
[Bild] [Bild]
Karnevalståget 2014. Karnevalståget 2018.

Lund Comedy Festival

Besöksupplevelse Evenemang
3 dagar
Runt månadsskiftet augusti-spetember anordnas varje år Lund Comedy Festival, Nordens största humorfestival, under tre dagar på en mängd olika scener runt om i Lund. Det brukar vara över hundra komiker som medverkar, flera av Sveriges mest populära komiker, men också nya talanger och internationella stjärnkomiker. Många komiker förlägger premiären av sin show till festivalen och många provar nytt material i s.k. try out-föreställningar.

[Bild] En av deltävlingarna i Comedy slam. Lund Comedy Festival arrangerades första gången år 2010 och sedan 2014 är också Comedy slam ett stående inslag. Det är en tävling i stand-up komik där publiken röstar på vilken av komikerna de tycker var roligast. Det börjar med ett antal kvartsfinaler där de som vinner sen går vidare till en av flera semifinaler och slutligen final.

Läs mer om Lund Comedy Festival i vår broschyr om Lunds roligaste sevärdheter.

Några månader innan nästa festival brukar programmet presenteras på festivalens webbsida Lund Comedy Festival.