× [Bild]

Humorstaden Lund

Besöksupplevelser Lunds roligaste sevärdheter
Den Stora Toddydagen
Lundakarnevalen
Se också
Universitetsstaden Lund
Komik och parodi har en mycket lång tradition i Lund tack vare Lunds universitet med alla dess studenter. Inte minst alla de olika studentspexen som framförs i Lund varje år och Lundakarnevalen vart fjärde år har fungerat som en plantskola som har gjort att många av Sveriges främsta humorister kommer från Lund. Här berättar vi om hur du som besökare i Lund kan uppleva humorstaden Lund och de besöksguider vi erbjuder för den som vill veta mer om det.

Lundakarnevalens karnevalståg 2018 En del av Lundakarnevalens karnevalståg 2018.

Lunds roligaste sevärdheter

Meridianen för akademiska kvarten Meridianen för akademiska kvarten, dvs. 1 timme och 15 minuter från Greenwich, går genom Lund enligt Uarda-akademien. Ett sätt att uppleva humorstaden Lund är att gå en promenad för att se på några av Lunds roligaste sevärdheter. Det är humoristiska sevärdheter på flera platser i Lunds centrum där de flesta har skapats och installerat av Uarda-akademien som är en sammanslutning av nuvarande och tidigare studenter och karnevalister vid Lunds universitet.

Uarda-akademien stiftades den 30 november 1958 av Lunds stora personlighet Sten Broman i samband med studentspexet Uardas 50-årsjubileum. Sten Broman var också dess ordförande, eller praeses som det kallas, fram till sin död 1983. Uarda-akademiens uppdrag är att "verka för den lundensiska spextraditionens bevarande i kombination med nyskapande produktivitet". Många kända humorister har varit aktiva inom Uarda-akademien, som t.ex. Hans Alfredson, Stellan Sundahl och Johan Wester.

Lundakarnevalen

Det är ett måste att någon gång uppleva Lundakarnevalen, det absolut största evenemanget i Lund, som anordnas av studenterna vid Lunds universitet i mitten av maj vart fjärde år. Nästa gång Lundakarnevalen anordnas blir 2026, preliminärt den 22 till 24 maj. Lundakarnevalen brukar anordnas av omkring 5 000 studenter och det brukar komma omkring 400 000 besökare under de tre dagar från fredag till söndag som evenemanget pågår. Det kulminerar under lördagens karnevalståg då det brukar komma över 200 000! Vår besöksguide berättar det mesta man behöver veta för att planera sitt besök i god tid före nästa karneval.

Lundakarnevalen 2022 En del av Lundakarnevalens karnevalståg 2022.

Den Stora Toddydagen

Den Stora Toddydagen är en mer än hundra år gammal humoristisk tradition som anordnas av Medicinska Föreningen, en av studentföreningarna vid Lunds universitet, en lördag i slutet av mars eller början av april varje år. Då kan man köpa Toddybladet av toddygumbor ute på stan och se på toppspel, ett udda inslag som bara spelas på Den Stora Toddydagen. Det finns också flera aktiviteter för barn.

Den Stora Toddydagen i Lund Den Stora Toddydagen med toppspel och toddygumbor.